Güney Kore’de ‘sıkıyönetim’ soruşturması sürüyor: Başkent Savunma Komutanı ve Emniyet Genel Müdürü’nün de aralarında bulunduğu yetkililer tutuklandı

Güney Kore Yetkilileri Tutuklandı

Güney Kore’de yaşanan olaylarda, 3 Aralık’ta sıkıyönetim ilanının ardından Ulusal Meclis’e gönderildiği iddia edilen askerleri sevk ettiği belirtilen Başkent Savunma Komutanı Korgeneral Lee Jin-woo, Emniyet Genel Müdürü Cho Ji-ho ve Seul Metropol Emniyet Müdürü Kim Bong-sik tutuklandı.

Yonhap’ın aktardığına göre, daha önce görevden alınan ve yurt dışına çıkış yasağı getirilen Başkent Savunma Komutanı Korgeneral Lee’nin sıkıyönetim soruşturması kapsamında tutuklandığı açıklandı.

Lee, soruşturma sürecinde tutuklanan 3. üst düzey savunma yetkilisi olurken, önceden istifa eden Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ve Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı Korgeneral Yeo In-hyung da tutuklanmıştı.

Üst düzey askerlerin arasında yer alan Genel Kurmay Başkanı, Başkent Savunma Komutanı, Özel Kuvvetler Komutanı, Savunma İstihbarat Komutanı ve Savunma İstihbarata Karşı Koyma Komutanı da soruşturma kapsamında görevden alınmıştı. Sıkıyönetim davasına bakan özel savcılık ekibi, 12 Aralık’ta Başkent Savunma Komutanlığı’nda arama yaparak deliller toplamıştı.

Oylamaya Katılmaları Engelendi

Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim ilanının ardından Ulusal Meclis’e giren askerlerin Başkent Savunma Komutanlığı tarafından gönderildiği ortaya çıkmıştı.

Emniyet Genel Müdürü Cho Ji-ho ve Seul Metropol Emniyet Müdürü Kim Bong-sik, sıkıyönetim ilanının ardından Ulusal Meclis’in polis kordonuna alınmasını sağlayarak oylamaya katılacak milletvekillerinin Meclis’e girişini engelledikleri gerekçesiyle 11 Aralık’ta gözaltına alındı.

Emniyet Genel Müdürü Cho’nun ifadesinde, Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un sıkıyönetim emirlerine karşı çıkan milletvekillerinin tutuklanmasını talimat olarak verdiği belirtilmişti.

Cho ve Kim’in, sıkıyönetim ilanından önce Devlet Başkanı Yoon ve istifa eden Savunma Bakanı Kim Yong-hyun ile gizli bir şekilde buluştuğu iddia ediliyor. İki emniyet müdürünün sıkıyönetim planlamasına dahil oldukları şüphesi bulunuyor.

Güney Kore’de acil durum tutuklama hükümleri gereği polisin şüphelileri gözaltına alıp sorgulamak için 48 saat süresi bulunuyor. Şüphelilerin tutuklanması için 48 saat içinde mahkeme kararı çıkarılması gerekmektedir.

Sıkıyönetim Kararı Geri Çekildi

3 Aralık gecesi televizyonda yaptığı açıklamada, muhalefetin devlet karşıtı aktiviteleri olduğunu belirterek sıkıyönetim ilan eden Devlet Başkanı Yoon, parlamentonun kararıyla geri adım atmıştı.

Yoon, muhalefeti hükümetin görevlerini yerine getirmesini engellemekle suçlayarak, sıkıyönetimin Kuzey Kore yanlısı güçlerle mücadeleyi ve anayasal özgürlükleri korumayı amaçladığını ifade etmişti.

Sıkıyönetim ilanının ardından Savunma Bakanlığı, ordudaki komutanlara teyakkuzda olmaları için toplantı talimatı vermişti. Aynı zamanda, sıkıyönetim birlikleri olarak görevlendirilen askerlerin Ulusal Meclis’e girdiği kaydedilmişti.

Ulusal Meclis’te yapılan acil oturumda sıkıyönetim kararının kaldırılması önergesi, 190 milletvekilinin oyuyla kabul edilmişti. Böylece sıkıyönetimin hükümsüz olduğu duyurulmuştu.

Bakanlar Kurulu’nun onayıyla sıkıyönetimin kaldırıldığı açıklanmıştı. Seul Yüksek Savcılığı ise “vatana ihanet”, “silahlı kalkışmaya teşebbüs” ve “görevi kötüye kullanma” şüpheleriyle yürütülen soruşturmada Yoon’un “şüpheli” olarak tanımlandığını bildirmişti. Ayrıca Yoon’a yurt dışı seyahat yasağı getirilmişti.

Güney Kore Ulusal Meclisi, sıkıyönetim ilanı nedeniyle Devlet Başkanı Yoon dahil 8 kişinin “derhal gözaltına alınmasını” öngören kararı kabul etmişti. (AA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir