Bir bilirkişi dört farklı rapor… Göz göre göre gelen felaket

Posted by

GAMZE İŞLER

Narlıdere’de 19 yıldır yaşanan adalet arayışında yeni detaylar ortaya çıktı. Dönemin İzmir Narlıdere Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur zamanında, kooperatife ait binanın yapım işlerinin başladığını ifade eden konut sahipleri, inşaat firması Tanyer İnşaat’ın ortakları arasında başkan Batur döneminde Narlıdere Belediyesi İmar Müdürü Nuray Y.’nin olduğunu ifade etti.

1995’te yürürlüğe giren kanuna göre yapı sahibi, yapısının “fenni mesuliyetini” üstlenemez.

MÜTEAHHİTTİN ORTAĞI BELEDİYE’NİN İMAR MÜDÜRÜ

İmar müdürlüğü görevinden emekli olan ve daha sonra inşaat firmasına ortak olan eski imar müdürü Nuray Y.’nin belediye ilişkilerini kullanarak yapılan beş binadan en az ikisinin projesine uygun yapılmadığı tespit edildi.

Narlıdere Belediyesi emekli imar müdürü ve inşaat firması ortağı Nuray Y., üstlenici firma ortağı olarak inşaatın “yapı denetim” kontrollerini yaptığı, kanun gereği inşaat imalatlarının, kanuna, şartnamelere, projeye uygun yapılıp yapılmadığının denetimini aynı kişinin yapamayacağı yazmasına rağmen Narlıdere Belediyesine sunulan rapor onaylandı.

1998 DEPREM YÖNETMELİĞİNE GÖRE HAZIRLANDI 1975 YÖNETMELİĞİNE GÖRE 2 BİNA YAPILDI

Dönemin Narlıdere Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur, Tanyel İnşaat firması yetkilileri ve Nuray Y., yapılan beş binadan ikisinin, 1998 deprem yönetmeliğine göre hazırlanıp 1975 yılı deprem yönetmeliğine uygun yapıldığını bilmelerine rağmen insan hayatının riske atıldığını ifade eden bina sakinlerinden Ethem Yaman, belediyenin bile bile oturma raporu verdiğini iddia etti.

Hâlâ tapularını alamayan bina sakinleri, yaşananları çözüme ulaştırmak için belediyeye üç tane dilekçe verdiklerini, inşaat şirketi ortağının kendi yaptığı inşaatlarda fenni mesul yani yapı denetim görevi yapıp yapamayacağını sorduklarını, belediyenin ise kendilerine, “Şüphe duyuluyorsa Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunabilecekleri” yanıtı vererek, soruyu geçiştirdiğini belirtti.

Mevcut Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin’e de gittiklerini fakat hiçbir sonuç alamadıklarını söyleyen Yaman, belediyeden kendilerine 5 ay sonra yanıt geldiğini söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesine dilekçe yazan bina sakinleri, İzmir Büyükşehir Belediyesine yazdıkları dilekçeden de 5 ay sonra yanıt aldı. Yanıtta ise yargıya başvurmaları tavsiyesinde bulunulduğunu belirtti.

BİR BİLİRKİŞİ DÖRT FARKLI KARAR

Altınvadi Arsa ve Konut Yapı Koop. ile inşaat firması arasında 19 yıldır yaşanan hukuki süreçte aynı bilirkişinin dört farklı bilirkişi raporu da kafaları karıştırdı. Bu raporlar şöyle:

– Birinci bilirkişi raporunda inşaat firmasının itirazı üzerine kooperatif alacaklı çıkıyor.

– İkinci raporda kooperatif ve inşaat firması başa baş çıkıyor.

– Üçüncü raporda müteahhit az bir miktarla alacaklı çıkıyor.

– Dördüncü raporda ise 7,5 milyon TL alacaklı olarak inşaat firması lehine rapor veriliyor.

7,5 MİLYON LİRALIK FATURA

Aynı bilirkişinin dört ayrı raporunun sonuncusunun inşaat firmasını alacaklı çıkarması sonucu henüz tapusu olmayan ve 1998 değil 1975 deprem yönetmeliğine göre yapılıp Narlıdere Belediyesinin raporu onaylaması sonucu kişiler inşaat firmasına 7,5 milyon TL ödemeye mahkum bırakıldı.

Kooperatif yetkilileri ve bina sakinleri henüz tapularını alamadıkları, evlerinin depreme dayanıksız ve projesine uygun olmadığını ifade ederek belediyelere yaptıkları başvurularda yalnızca kanunda yer alan bir gerçeğin cevabını almak istediklerini belirtti. Hem İzmir Büyükşehir Belediyesi hem de Narlıdere Belediyesi bu soruya dilekçelerinde yer vermedi.

Bunun üzerine ise şu soru yanıtını arıyor: İzmir’de yaşanması beklenen şiddetli bir deprem sonrası felaketin sorumluluğunu kim üstlenecek?

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir